Een hoverboard, is dat nou wel speelgoed?

Bij opgroeiende kinderen zijn ze op zonnige dagen populairder dan de iPad: hoverboards. Maar omdat er een motor in zit, is dit soort skateboard (ook wel airboard of balanceboard) voor de overheid geen speelgoed meer, maar een gemotoriseerd voertuig. Let op onderstaande dingen voordat je überhaupt nadenkt over de aanschaf.

Kruising tussen een skateboard en een segway

De hoverboard is vergelijkbaar met de skateboard, maar ook met de segway. Alleen zitten de grotere wielen aan de zijkant en beweegt de bestuurder zich voorwaarts in plaats van zijdelings. En zit er een motor in. De uitdaging zit hem in het in balans blijven. De accu is goed voor een tochtje van zo'n 15 kilometer. En wat kost zo'n speeltje? Ze zijn verkrijgbaar vanaf pakweg 300 euro, al zijn er ook hoverboards die een veelvoud daarvan kosten. Je denkt bijna automatisch aan een geschikte verzekering van het ding. Valt hij, zoals ander speelgoed, onder de inboedelverzekering?

Tussen wal en schip

Dat is dus het lastige: een hoverboard valt tussen wal en schip als het om verzekeren gaat. Hij is (nog) niet bij wet geaccepteerd als motorvoertuig, maar bij de afdeling inboedel noemen ze het wel degelijk een motorvoertuig. Daar zit je dan, met je goede bedoelingen. Een aansprakelijkheidsverzekering dan? Die biedt soelaas, maar dan alleen voor schade die met de hoverboard veroorzaakt wordt en niet de hoverboard zelf. En ook daar zit een 'mits' aan: de hoverboard mag niet harder kunnen dan 16 km/u, terwijl de nieuwste exemplaren intussen al de 25 km/u aantikken. En om ze allemaal maar opgenoemd te hebben, de motorrijtuigenverzekeringen zijn er (nog) niet op ingericht.