De Jan van Haasteren-puzzels zijn geliefd bij alle leeftijdsgroepen. Ouderen trainen er hun brein mee, volwassenen vinden er vooral ontspanning in en kinderen vergapen zich aan de vele doldwaze taferelen. Van Haasteren is er wereldberoemd mee geworden!

 

Even iets zonder scherm doen

Dat volwassenen, laten we zeggen in de leeftijd van dertig tot vijftig, massaal aan het legpuzzelen zijn geslagen, wekt geen verbazing. Het is de ultieme manier om even op een analoge manier tot rust te komen. De smartphone schreeuwt de hele dag om aandacht met pushmeldingen en andere berichtjes. Op laptop en tablet doen we ontzettend veel: het nieuws checken, foto's bewerken, zoeken naar een goedkope autoverzekering en oh ja, er moet ook gewerkt worden. Geen wonder dat sommige mensen even geen scherm willen. Dat geeft rust.

 

 

Grappig geheel

Hoewel, rust? In de puzzels van Jan van Haasteren, die getekend worden voor alle leeftijden maar aanvankelijk populair waren bij kinderen, is het één grote chaos. De titels houdt de striptekenaar algemeen en simpel - De Markt, Het Park, Koningsdag - maar daarbinnen laat hij van alles gebeuren en vooral misgaan. Tal van kleine ongelukken, misverstanden en andere tragikomische situaties vormen een bont en grappig geheel. Ook enig absurdisme is Van Haasteren niet vreemd, zo is in elke aflevering een haaienvin te zien, die zich een weg door de oppervlakte baant - of die oppervlakte nou uit water bestaat of niet.

 

Zoek het brilletje van de tekenaar

Zo zijn er meer aspecten waaraan je een Jan van Haasteren-puzzel herkent. Al zijn de donkerblauwe dozen er in de speelgoedwinkel niet moeilijk uit te pikken. Sinterklaas zit erin, evenals een rondscharrelend, rood krabbetje. Er loopt een zwart-witte kat in, een boef en Van Haasteren is zelf ook aanwezig. Het team dat onder zijn naam puzzels maakt (Studio Jan van Haasteren) beeldt hem als stripfiguur af, onder zijn eigen creaties zet de inmiddels 85-jarige tekenaar zijn handtekening in de vorm van een klein brilletje. Charmant is overigens dat hij bij signeersessies voor iedereen een klein potloodtekeningetje maakt. Maar al die vaste details maken van de puzzels dus ook een zoekplaatje: goede hersengymnastiek voor zowel kinderen als ouderen.

Op naar de speelgoedwinkel!

Ze zijn wereldwijd verkrijgbaar en in Nederland, van Den Helder tot aan Maastricht heeft elke speelgoedwinkel minimaal een kast vol staan met de puzzels, die hem zelfs een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau opleverden. Zoek je een manier om te relaxen, een activiteit waardoor je de zorgen van alledag even vergeet, loop dan de speelgoedwinkel binnen en koop zo'n puzzel. Let wel: ze kunnen enigszins verslavend zijn.