Alle soorten LEGO worden al sinds 1958 opgeslagen in een geheime kelder in Denemarken. De website Gizmodo mocht er een filmpje van publiceren, waarin de populaire Maan-LEGO uit de jaren '80 veelvuldig in voorkomt. Het is pure nostalgie om te zien welke soorten en ontwerpen er allemaal waren. En dat in een tijd dat LEGO-ende volwassenen geen uitzondering meer zijn.

 

Makkelijkere steentjes

Want het programma LEGO-masters wordt, noem het verrassend of niet, heel goed bekeken. Daarin zien we hoe volwassenen zich onderdompelen in de wondere wereld van de gekleurde steentjes. Kleuren die allang niet meer louter primair zijn. Roze, bruine en lichtblauwe steentjes, die had je vroeger niet, denk je als LEGO-veteraan. Ook de soorten bouwsteentjes zijn veranderd: waar je vroeger nog via bepaalde omwegen onderdelen van je ontwerp in elkaar moest zien te zetten, bestaan daar sinds de jaren '80 steeds meer kant-en-klare steentjes voor.

 

 

 

Duurzame energie

LEGO is leerzaam, dat weten we al jaren. Met name de 'technisch LEGO' (Technic) liet jonge bouwers zien hoe bijvoorbeeld auto's werkten of hoe via pneumatische systeempjes energie werd opgewekt. Tegenwoordig heb je LEGO Education, dat de jeugd meer leert over bronnen van duurzame energie. Heel vroeger bestond er Electronic LEGO, met onder andere een stoomlocomotief. De Deense firma gaat hoe dan ook met haar tijd mee.

 

Maan-LEGO

Terug naar die geheime kelder, een soort speelse variant op de Wereldzadenbank op Spitsbergen, waar Gizmodo vooral leek gefocust op Maan-LEGO. De grijze bouwplaten, de blauw-grijze voertuigen met transparant-gele ramen, de witte raketten. Die was zo populair omdat je niet heel veel keuze had, zoals dat veranderde toen LEGO de samenwerking ging zoeken met Disney, Star Wars en allerlei superhelden. Je had in die tijd Fabuland, een soort sprookjes-LEGO voor de kinderen die de Duplo ontgroeid waren. Het gewone aardse leven werd nagebouwd in LEGOland. En met de Maan-LEGO, dat geen aparte, eigen naam had, waanden iets oudere kinderen zich in de ruimte.

 

Goud waard

Je zou er als volwassene bijna weer hebberig van worden en het liefst al die dozen op de kop tikken. Een probleem: de speelgoedwinkel bij jou in de buurt verkoopt ze niet. Niet in Hoorn, niet in Tilburg en niet in Meppel. En de genoemde kelder, LEGO’s Memory Lane geheten, bevindt zich op een geheime locatie. Alle ontwerpen, in de originele doos, zijn er opgeslagen en te koop is er niets. Het spul is goud waard, want vind maar eens een originele, ongebruikte doos LEGO uit pakweg 1976. Het filmpje en meer informatie vind je hier.